Rian Johnson eldöntötte a VIII.rész cím vitáját

Infó: IGN Hungary


A decemberben érkező Az utolsó Jedik főgonoszai, Snoke-ról és Kylo Ren mit gondol róluk Rian Johnson.

Amellett, hogy természetesen semmilyen kulcsfontosságú információt nem árult el a rendező a két negatív hősről, megtudhattuk, mennyire fontosnak tartja a Sötét Oldal képviselői háttérsztorijának kidolgozását, illetve homályban tartását. 

Na, de mi a helyzet a címszereplő hősökkel? Illetve hőssel, mert Rian Johnson azt korábban már elmondta, hogy az ő fejében az eredeti címbeli "Jedi" mindig is egyes számban szerepelt. Azonban pár hónapja még elmismásolta az egyértelmű választ, hogy ki is az a bizonyos utolsó Jedi. Tegnap viszont Johnson a New York Timesnakadott interjúban végre felfedte a rejtélyes hős identitását. Vagyis pontosabban rábólintott arra, amit a rajongók is találgattak az eddigi információk alapján.

"Ott van Az ébredő Erő kezdő mondataiban. Jelenleg Luke Skywalker az utolsó Jedi. Persze mindig van helye a találgatásnak ezekben a filmekben - bizonyos szemszögből minden találgatás tárgya lehet -, de a mi történetünkben éppen ő [Luke] az utolsó Jedi. És azt is tudjuk már, hogy önként vállalta száműzetését, és ismeretlen okokból egyedül él azon a szigeten" - nyilatkozta a rendező.

Az interjú készítője pedig arra is rákérdezett, hogy Az utolsó Jedik előzetesének (alább megtekinthető) végén valóban Luke szájából származik-e a meglehetősen baljóslatú "Ideje véget vetni a Jedi rendnek" mondat. Erre Johnson a következő választ adta: "Igen, az övéből. Eléggé szörnyen hangzik. És ez egy olyan témakör, amibe igencsak bele fogjuk ásni magunkat. A film szíve Luke és Rey. Persze nyomon követjük a többiek sorsát is, de [Az utolsó Jedik] lényege a kettejük fejlődése lesz. És ez nagyon szorosan kapcsolódik ahhoz a kérdéshez, hogy miként viszonyul Luke a Jedikhez".

Magyar bevezető szöveg
Magyar bevezető szöveg

A cím körüli hercehurca már régóta zajlik: a film magyar forgalmazója először Az utolsó Jedire fordította, majd bő egy hónap múlva Az utolsó Jedikre változtatta azt. A címváltozat annyiban tehát mégis pontos lesz, hogy Rey és Luke kapcsolatának alakulására koncentrál majd a VIII. rész, és valószínűleg mint A Birodalom visszavágban Luke Yoda mester kezei alatt, úgy Rey is elindul a Jedivé válás rögös útján Luke mester útmutatását követve. És miként valóban Darth Vader alias Anakin Skywalker volt a Kiválasztott a prófécia szerint, aki hosszú eltévelyedése ellenére mégiscsak elpusztította a Gonoszt és ideig-óráig egyensúlyt teremtett az Erőben, úgy valószínűleg az új trilógiában majd Luke-ra hárul a feladat, hogy valami hasonlót cselekedettel helyreállítsa a békét a Galaxisban. Luke esetleges önfeláldozását követően pedig Rey lehet az utolsó Jedi.

Az interjúban egyébként Rian Johnson még azt is elmondta, hogy Luke biztosan nem azért rejtőzködik a szigeten, mert gyáva, és jó oka van arra, hogy visszavonultan éljen, távol Kylo Rentől (alias Ben Solótól, a bukott tanítványtól) és az Új Köztársaságtól. És Johnson a New York Timesnak is elmondta azt, amit pár napja az Empire-nek, hogy Kylo Rent és Reyt is rendkívül érdekes karaktereknek tartja, ugyanakkor nem feltétlenül azt szeretné magyarázni, hogy kik voltak Rey szülei. A rendező szerint ezek az információk (hogy ki kinek a kije) valójából nem lényegesek annyira, mint amennyire sokan annak tartják őket, Johnsont inkább a karakterfejlődés érdekli.

A New York Times interjút a riporter pedig azzal a kínzó kérdéssel zárta, hogy visszatér-e legalább szellem formában Han Solo Az utolsó Jedikben. Johnson nagyon-nagyon szarkasztikus választ adott: "Han Solo nyilván visszatér az Erővel egyesülve szellemként. Jar Jar pedig maga Snoke. Én meg csak úgy szórom az aranytallérokat".

Hogy miként alakul Rey kiképzése, azt év végén megtudhatjuk. Az utolsó Jediket idén december 14-én mutatják be a mozikban.